Увеличава ли риска от рак на ХИВ?

Увеличава ли риска от рак на ХИВ?

Хората с ХИВ вече са в състояние да живеят дълъг и здравословен живот поради развитието на много ефективни лечения. Тези хора обаче могат да бъдат изложени на по -висок риск от развитие на определени видове рак поради ефекта на ХИВ върху имунната система.

В тази статия ще разгледаме кои видове рак, живеещи с ХИВ, са в по -големи Риск от развитие.

Също така обсъждаме как хората с ХИВ могат да намалят риска от рак и как лекарите лекуват рак при тези индивиди.

ХИВ и риск от рак

ХИВ засяга имунната система на организма, като конкретно насочва CD4 клетки, които са вид бели кръвни клетки. Ако не се лекува, ХИВ може да намали този брой клетки.

Като цяло, колкото по -голям е броят на клетките на CD4 на човек, толкова по -добре. Ниските нива на CD4 клетки оставят тялото уязвимо към инфекции. Изследванията от 2016 г. показват също, че по -ниските нива CD4 клетки намаляват способността на тялото да се пребори с ранните форми на рак.

Хората с ХИВ са изложени на по -висок риск от определени ракови заболявания в сравнение с индивиди без ХИВ. Тези ракови заболявания включват:

саркома на Kaposi

саркома на Kaposi е рядка форма на рак, която се развива в клетките, които очертават устата, носа, гърлото и кръвоносните съдове.

причинява червени или кафяви тумори или лезии върху кожата или лигавиците. Тези тумори могат да се появят в други области на тялото, като краката, лимфните възли и храносмилателния тракт.

саркома на Капоси обикновено се среща при хора с ХИВ. Това е едно от условията, които доставчиците на здравни грижи използват за диагностициране на ХИВ. Той се развива в лимфоцитите, които са вид бели кръвни клетки.

лимфомът може да повлияе на всяка част от тялото, където има лимфна тъкан, включително:

 • костната кост, включително:
 • Костна Marrow
 • Лимфни възли
 • далак
 • сливици
 • thymus
 • Храносмилателен тракт

Има два основни типа лимфом:

 • Ходжкинов лимфом се отнася до лимфоми, които произвеждат специфичен тип клетка, наречена тръстика -Сстернберг клетка. Hodgkin лимфомът обикновено започва да се развива в В клетки, които са специални лимфоцити, които произвеждат антитела.
 • Неходжкинов лимфом се отнася до всякакъв вид лимфом, в който е отсъстващ тръстиковата клетка. Лимфомът, който не е ходжкин, обикновено започва в лимфната тъкан, но може да повлияе на кожата. Подобно на саркома на Kaposi, доставчиците на здравни грижи използват неходжкинов лимфом за диагностициране на ХИВ. Повечето случаи на рак на шийката на матката са резултат от инфекции с човешкия папиломен вирус (HPV).

  В ранните стадии на заболяването предраковите клетки започват да растат в лигавицата на шийката на матката. Ако не се лекуват, тези предракови клетки могат да се развият в злокачествени ракови клетки и да нараснат в шийката на матката. Лекарите наричат ​​този инвазивен рак на шийката на матката.

  В Съединените щати жените с ХИВ са 66 процента по -склонни да развият рак на шийката на матката, отколкото тези без.

  Рак на белия дроб

  Ракът на белия дроб се развива, когато клетките в белите дробове на човек мутират и растат неконтролируемо, за да образуват тумори. Тези тумори продължават да растат и унищожават здравите клетки, които съставляват лигавицата на белите дробове.

  Всеки може да получи рак на белия дроб. Генетиката и излагането на опасни химикали и замърсяване на въздуха са рискови фактори за рак на белия дроб.

  Въпреки това, тютюнопушенето е водещата причина за рак на белия дроб. Според Американската асоциация на белите дробове, тютюнопушенето е отговорно за 90 процента от случаите на рак на белия дроб.

  Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) през 2009 г. процентът на тютюнопушене в САЩ е бил повече от два пъти по -високо сред хората, които получават лечение на ХИВ, отколкото за общата популация.

  Анален рак

  Анален рак се развива в клетките в и около ануса. Въпреки че аналният рак е сравнително рядък при общата популация, той е по -често срещан сред хората, живеещи с ХИВ.

  Проучване от 2012 г., което изследва процента на аналния рак сред хората със и без ХИВ, установяват, че мъжете, които правят секс с Мъжете (MSM), които имат ХИВ, са изложени на най -висок риск от аналния рак.

  Групата на котвата изчислява, че 1 на 10 MSM, живеещи с ХИВ, ще получат анална рак през целия си живот.

  Орален и орофарингеален рак

  Ракът на перорала засяга устата. Хората, които имат рак на устната кухина, могат да развият тумори на езика и лигавицата на устните, бузите и венците. Фарингеалният рак засяга стените на гърлото, сливиците и гърба на езика.

  За по-задълбочена информация и ресурси за ХИВ и СПИН, посетете нашия специализиран център.

  Рискови фактори

  Хората с ХИВ са изложени на по -висок риск от определени форми на рак поради ефектите, които ХИВ може да има върху имунната система.

  Някои други фактори, които могат да увеличат риска от Ракът включва:

 • Пушене
 • Използване на инжектирани лекарства
 • Консумиране на алкохол
 • Ядене на нездравословна диета

Много от раковите заболявания, от които хората с ХИВ са изложени на по -висок риск, са свързани с други вируси. For example, there is an association between:

 • Kaposi’s sarcoma and human herpes virus 8
 • anal cancer, oral cancer, and pharyngeal cancer and HPV

Ко-инфекциите, които се случват, когато човек сключи нанасят два или повече отделни вируси, са по-често срещани при хора с ХИВ.

Според преглед от 2016 г., една трета от хората с ХИВ също Имайте вируса на хепатит С (HCV). Преглед от 2017 г. заключи, че има връзка между HCV инфекцията и повишен риск от чернодробен, панкреас и анална рак при възрастни хора.

Понижаване на риска от рак

, докато хората с ХИВ могат да бъдат Бъдете изложени на по -висок риск за определени видове ракови заболявания, има някои начини за намаляване на този риск ревита натуралис таблетки цена.

Някои промени в начина на живот, които могат да намалят риска от рак при хора, живеещи с ХИВ, включват:

 • Не тютюнопушене или използване на тютюневи продукти
 • Не се използва инжектирани лекарства
 • Ограничаване на консумацията на алкохол
 • Редовно упражняване
 • Ядене на балансиран и здравословна диета

Някои други начини за намаляване на риска от рак при хора, живеещи с ХИВ, включват:

 • Поемане на лекарства за ХИВ, както е предписано
 • taking part in cancer screenings
 • getting vaccinated against cancer-associated viruses

Cancer treatment in people with HIV

Cancer treatment for people with HIV се е подобрил поради напредъка в ХИВ Trea tment. В миналото доставчиците на здравни грижи са по -малко склонни да дават пълни дози химиотерапия или лъчева терапия поради ефектите на тези лечения върху имунната система.

Днес хората с ХИВ обикновено получават същото лечение, което всеки друг биха могли, може. Лекарите обаче ще наблюдават отблизо броя на клетките на CD4 на хора, които получават както лечение с ХИВ, така и химиотерапия.

Откриването и лечението на ХИВ рано също намалява значително риска на човек от развитие на ракови заболявания като саркома на Капоси и не ходжкин Лимфом.

Резюме

Поради ефектите, които вирусът може да има върху имунната система на човек, тези, които живеят с ХИВ, имат по -висок риск от развитие на определени видове рак. Тези ракови заболявания включват саркома на Kaposi, неходжкинов лимфом и цервикален, белодробен, анал и устна рак.

Въпреки това, напредъкът в лечението означава, че откриването и лечението на ХИВ може значително да намали риска от развитие на тези ракови заболявания.

 • Рак/онкология
 • ХИВ и СПИН

Contents

Bài viết liên quan